Pris för att bygga bastu

bastu2På frågan vad det kostar att bygga en bastu finns inget enkelt svar. Faktum är att det i princip är en omöjlig fråga att svara på eftersom det finns så många olika aspekter att ta hänsyn till. Det handlar till exempel om storleken och utseendet på bastun, var man bygger den och hur man väljer att bygga den. Här reder vi ut vad det är som påverkar priset.

Var ska bastun placeras?
Det första man måste tänka på när man ska bygga bastu är förstås var man ska bygga den. Om man har ett lite större badrum kan man spara pengar på att bygga bastun i badrummet. Då slipper man göra i ordning ett extra rum, för badrummet har ju redan ventilation, våtrumsanpassning och dusch. Idag finns det nischmodeller som knappt tar större plats än en badkar, så man behöver faktiskt inte ha ett speciellt stort badrum för att en bastu ska få plats. Det beror helt på vilken typ av bastu man vill ha och hur stor den ska vara. Har man ingen plats inomhus kan man också bygga en fristående bastustuga. Förutsättningarna och hur mycket som eventuellt måste förberedas innan bastubygget kan börja kommer alltså att påverka priset.

Hur ska bastun byggas?
En sak som är viktig att ta ställning till i början av planeringen är om man ska göra hela eller delar av bastubygget själv eller om man ska anlita hantverkare. Man behöver inte bygga bastun av lösvirke utan kan välja en monteringsfärdig bastu och på så sätt förenkla arbetet för sig själv. Om man bygger sin egen bastu är man förstås mer fri att bestämma mått och hur bastun ska se ut, så valet beror till stor del på hur händig man själv är och hur mycket tid man vill och kan lägga på bygget. Man ska dock aldrig göra något man känner sig det minsta osäker på, och även om det blir en extra kostnad att anlita hantverkare så kommer det att vara värt det eftersom man då får en säker bastu som fungerar som den ska. Viktigt att tänka på är att elinstallationer måste utföras av behörig installatör.

Vilken typ av bastu ska det vara?
Den som har råd kan i princip göra sin bastu hur dyr och lyxig som helst, men det behöver inte heller kosta skjortan att bygga en bastu. Den här frågan är med andra ord ganska relevant för priset. Man måste också fundera på vilket bastuaggregat man ska ha. Om man till exempel ska ha en vedeldad bastu krävs en skorsten, och då blir det förstås en del extra jobb. Generellt kan man säga att vedeldning passar bäst i en fristående bastustuga och ett elaggregat är bättre för en bastu i ett hus. Bastuaggregaten finns förstås också i olika prisklasser. En del har inställningar för badtid och badtemperatur och kan även visa fuktighet och andra saker. Allt beror på hur lyxigt man vill ha det och vilka förutsättningar som finns. Det går med andra ord inte att svara på vad det kostar att bygga en bastu, men det gäller att vara medveten om vad det är som påverkar kostnaden.