Anlita hantverkare för bastubygge

bastu1En del väljer att anlita hantverkare för att bygga bastu och andra gör jobbet själva. Vad man väljer är förstås upp till var och en. Med hjälp av hantverkare spar man sin egen tid, och man kan vara säker på att allt blir rätt gjort när man överlämnar arbetet åt proffsen. Väljer man att göra bastubygget själv spar man pengar, men då gäller det också att man både har tiden och de kunskaper som krävs för att resultatet ska bli bra. Det är dock viktigt att tänka på att vissa installationer måste utföras av en behörig installatör. Här kommer några saker att tänka på för den som ska anlita hantverkare för sitt bastubygge!

Var noga med valet av hantverkare
Det finns skojare i alla branscher, och i hantverkarbranschen kan man råka ut för riktiga nitlotter om man har otur. Fuskbyggen och hantverkare som inte håller vad de lovar är inget man vill vara med om, så därför gäller det att man är noga i sitt val och kontrollerar att företaget är pålitligt innan man väljer att köpa deras tjänster. Det kan man till exempel göra genom att be om referenser och att kontrollera om företaget har några skulder. Man kan också be vänner och bekanta att rekommendera företag som de har varit nöjda med.

Jämför priser men var inte snål
Olika företag kan ha olika priser, så det kan löna sig att ta in flera olika offerter och jämföra de erbjudanden man får. Eftersom företagen gärna vill ha en som kund kan det ibland fungera att försöka förhandla ner priset genom att ställa företagen mot varandra. Priset ska dock inte få styra allt för mycket – det viktigaste är att man känner förtroende för företaget. Svart arbetskraft må vara billigare men ska naturligtvis undvikas helt och hållet eftersom man då står helt utan försäkringar.

Skriv ett tydligt avtal
Även om man känner förtroende för hantverkaren som man väljer att anlita är det viktigt att man skriver ett tydligt avtal. Avtalet ska innehålla alla viktiga punkter, som hur tidsplanen ser ut och vad arbetet kommer att kosta. Det kan också vara bra att ta med vad som händer om något oväntat skulle ske, som till exempel att bastuaggregatet man har beställt inte kommer på utlovat leveransdatum. Ju tydligare avtalet är desto mer säkerhet har man som kund.

Betala bara för väl utfört arbete
Även om man känner förtroende för hantverkaren och har skrivit ett tydligt avtal finns det förstås fortfarande saker som kan gå snett, och det är viktigt att som kund ge sig själv så goda förutsättningar som möjligt. Att betala i förskott är aldrig någon bra idé, och när man väl betalar ska man bara betala för väl utfört arbete. Man har rätt att hålla inne med så mycket pengar som det kostar att åtgärda eventuella fel. Summan måste då vara rimlig i förhållande till felens karaktär.